Ajatuksia varusteista ja välineistä

08.02.2025
Mietityttääkö, mitä kaikkia varusteita seikkailu-urheiluun pitäisi ottaa mukaan? Millä pyörällä lähtisi liikenteeseen? Entäs mikä olisi sopiva reppu ja kuinka paljon eväitä kannattaa varata? Käydäänpä hieman läpi pakollisia varusteita ja suositeltuja varusteita, jotta saat apua seuraavaan kisaan. 


Pakolliset varusteet. 

Jokaiseen tapahtumaan on määritelty pakolliset varusteet lista, joita kuuluu sääntöjen mukaan kuljettaa kokoajan mukana (tietyin poikkeuksin). Esimerkiksi polkupyörää ei yleensä tarvitse viedä rastille asti, vaikka se olisi pakollinen varuste ja joillain rasteilla tai tehtävillä saattaa erikseen olla lupa jättää osa varusteista hetkeksi pois. Jos jokin pakollinen varuste puuttu, siitä seuraa tyypillisesti aikasakko. Varusteet voidaan tarkistaa joukkueelta missä vaiheessa kilpailua tahansa.

Aloitetaanpa polkupyörän valinnasta. Yleisesti voisi sanoa, että jokaiseen kisaan hyvä valinta on jäykkäperä, eli vain etujousilla varustettu maastopyörä. Se tuo sopivasti mukavuutta, mutta on tehokas liikkuma väline hiekkatiepainoitteisissa kilpailuissa. Samalla sillä pärjää polkupätkät ilman huolta kaluston rikkoutumisesta.  Olen itse pyöräillyt suurimman osan tapahtumista gravel pyörällä ja todennut sen hyväksi vaihtoehdoksi itselle. Paikoitellen gravel pyörä saattaa kuitenkin olla hitaampi vaihtoehto, mutta reitinvalinnoilla voi välttää usein pahimmat polut ja kivikot. Pyörän valinta saattaa siis vaikuttaa myös reitin suunnittelussa. Täysjousitetut etenkin xc pyörät  sevultuvat lajiin myös vallan hyvin ja joissain maastopainoitteisissa kilpailussa on jopa selkeä etu. Helpoimmille radoille myös kaupunkipyörät ovat täysin toimiva vaihtoehto. Mikäli kilpailu alueesta on tihkunut tietoa tai järjestäjä antaa infoa sopivasta pyörästä kannattaa annettua tietoa käyttää hyväksi.

Toinen kilpailijan valittavissa oleva varuste on reppu tai muu kantolaite, joka on yleensä pakollinen. Repun valintaan vaikuttaa eniten kilpailun pituus, eli paljon tarvitset juotavaa ja energiaa matkaan. Joissain kilpailuissa myös vedenpitävä takki on pakollisena, jonka takia joutuu ottamaan hieman isomman repun. Erittäin hyviä vaihtoehtoja ovat juoksuliivit. Siihen mahtuu kaikki palkollinen ja sitä on mukava kantaa kaikissa lajeissa mukana. Juoman ja lisäenergian osalta kannattaa ottaa huomioon mahdolliset välitankkauspisteet ja pyörän mukana kulkevat eväät. Itse pakkaan mahdollisimman paljon pyörän laukkuihin, jotta kantamukset jää mahdollisimman kevyeksi juoksuosuuksilla. 

Muita pakollisia varusteita ovat usein, kompassi, vedenpitävä kynä, emit-kortti, hakaneulat, EA-pakkaus, GPS-vastaanotinvedenpitävästi pakattu puhelin, merkinantopilli, pyöränvalot ja pyörän kello. 

Kompassiksi käy peukalo- ja levykompassit, se kuitenkin kannattaa kiinnittää reppuun jojolla tai narulla, jotta on helposti saatavissa ja ei putoa esim veteen. Myös emit-kortti kannattaa kiinnittää näin. Hakaneuloja tarvitsee usein numerolapun kiinnittämiseen ja vedenpitävää kynää voi tarvita kilpailun aikana muistiinpanoja varten. Kynän käytön moni usein unohtaa ja pyrkii muistamaan asioita, vaikka ylös kirjoittamista ei yleensä ole kielletty. Kynää voi tarvita myös mahdolliseen reitin suunnitteluun kisan aikana. EA-pakkauksen sitältö määritellään yleensä säännöissä ja on kilpailijoiden oman turvallisuuden takia. GPS-vastaanotin tulee järjestäjältä ja on noin 2cm x 3cm x 8xm kokoinen palikka. Vedenpitävästi pakattu puhelin on myös kilpailijoiden oman turvallisuuden takia. Joissain sarjoissa puhelin sinetöidään ja sen käyttö on kielletty muussa kuin hätätapauksessa. Merkinantopilli on pakollisena varusteena niissä tapahtumissa, jossa ollaan selkeästi vedessä, sillä järjestäjän liiveissä ei yleensä ole pilliä. Pyöränvalot pimeänaikaan suoritettavissa kilpailuissa ja soittokello hyvien tapojen mukaisesti etenkin kaupunki painoitteisissa tapahtumissa. 

Suositellut varusteet

Suositellut varusteet on valikoitunut kokemuksen myötä sellaisista yleisistä varusteista joista on apua seikkailun suorittamiseen. Yleisimpinä varusteina karttateline, vedenpitävä takki, energiaa, juotavaa, pyörän korjaussarja ja välineitä reitin suunnitteluun. Itse olen kuljettanut näiden lisäksi mukana jojoja, vetonarua, hanskoja ja vaihto kengät

Karttatelineen voisi melkeen sanoa pakolliseksi varusteeksi, sillä se helpottaa huomattavasti seikkailun aikana. Yleisimmin käytetään pyöräsuunnistukseen suunniteltua karttatelinettä, joka kiinnitetään pyörän tankoon. Itse olen käyttänyt myös hiihtosuunnitukseen tarkoitettua telinettä, joka on myös varsin toimiva vaihtoehto. Pyöräänkiinnitettävän telineen voi näppärästi rakentaa myös itse, joko vanerista tai muovista. 

Takiksi kannattaa valita mahdollisimman kevyt vettäpitävä takki. Koska kyseessä on ulkoilmalaji voi sää aina yllättää ja lämmintä voi tarvita yllättäen kesken seikkailun. Etenkin väsyneenä kehon lämmönsäätely on hieman alentunut ja kylmä saattaa tulla yllättävän nopeasti. Tällöin takki on hyvä varotoimi. Avaruuslakanan sisällyttäminen EA-pakkaukseen voi olla myös hyvä turvallisuus varuste.

Energiaa ja juotavaa jokainen pakkaa oman tarpeen mukaan. Nykypäivänä markkinoilla on tarjolla vaikka mitä geelejä, patukoita ja karkkeja. Tärkeinpänä on valita sellasia herkkuja, joista itse pidät ja pystyt syömään kilpailun aikana. Suklaa on yksi hyvä energian lähde ja mielen virkistäjä väsyneenä. Toisinaan myös hieman kiinteämpi ja perinteinen eväsleipä voi olla oiva valinta. Pidempien kisojen osalta juomana kannattaa olla jotain urheilujuomaa mistä saa hieman elektrolyyttejä ja suolaa. 

Jotta matkanteko ei tyssää kesken kaiken hauskan, pyörän korjaussarja on hyvä napata mukaan. Miniminä pitäisin renkaan paikkausvälineitä. Halutessaan voi napata mukaan myös ketjujatkoja, jarrupalat ja nippusiteitä. Nippusiteillä korjaa hätätilanteessa yhtä sun toista kengännauhoista repuun. 

Ennen kisaa joukkue saa aikaa reitin suunnitteluun ja tähän on hyvä varata toimivat välineet. Pari eri väristä tussia, viivoitin, sakset, karttamuovi ja kontaktimuovi on hyvä perus pakkaus. Kartat voi pakata karttamuoveihin ja sulkea sen teipillä, mutta itse suosin koko kartan molemminpuoleista kontaktointia. Tällöin kartasta tulee jämäkkä ja se ei missään vaiheessa pääse kastumaan.

Näiden lisäksi itselle hyväksi muodostuneita varusteita kilpailujen pohjalta ovat ehdottomasti jojot, hanskat, vetonaru ja toiset kengät. Jojoja käytän sekä emitin, että kompassin kiinnittämisessä reppuun. Näin ne ovat näppärästi saatavilla ja pysyvät tallessa. Hanskat ovat hyvät pyöräilyyn, melontaan, köysitehtäviin (saattaa olla pakollinen varuste) ja joihinkin tehtävärasteihin. Vetonaru on tullut käyttöön muutama kilpailu sitten. Joukkue ei yleensä koskaan ole fyysisesti tasavahva etenkään seka sarjoissa. Vetonarulla on ideana avustaa kaveria etenkin pyöräilyosuuksilla hinaamalla, joskus toimii myös juostessa. Tätä on kuitenkin hyvä treenata pari kertaa, jotta löytää joukkueelle hyvän tavan narun käyttöön. Swimrun naru on tähän hyvä vaihtoehto. Toisten kenkien mukaan ottoa kannattaa miettiä. Itse olen polkenut lukkokengillä, joten maastojuoksukengät ovat olleet toisina mukana. Kengät vievät kuitenkin kohtuullisen paljon tilaa, ja jos lajivaihtoja on useita, on kenkien vaihtelu aika työlästä. Varsin hyvä vaihtoehto on jättää lukkokengät kotiin ja painella yksillä kengillä koko reitti. 

Toivottavasti tämäs selkeytti hieman ajatuksiasi varusteista ja auttaa varustatutumaan seuraavaan seikkailu-urheilutapahtumaan. Oikein varustautuneena kisaaminen on mukavampaa, sujuvampaa ja turvallisempaa.

Onnea kisoihin ja hauskaa seikkailua.